Noves troballes a Vilanera ens apropen als primers habitants d'Empúries


L'Escala continua sorprenent els arqueòlegs amb els seus secrets amagats. A més del popular jaciment d'Empúries, les darreres campanyes d'excavació a la necròpolis de Vilanera, situada al turó del mateix nom, al municipi de l'Escala (Empordà), han posat al descobert un valuós conjunt de tombes datades de la primera edat del Ferro. Aquestes noves troballes ens permeten aprofundir en el coneixement dels primers habitants d'aquesta regió i la seva relació amb el posterior establiment de la colònia grega d'Empúries.

La nova campanya d’excavacions a Vilanera ha servit per excavar i documentar set noves tombes corresponents a l’extensa necròpolis d’incineració de la primera edat del Ferro utilitzada durant el segle VII aC. Les investigacions, que s'estenen des del 2016, han revelat l'existència d'una extensa necròpolis d'incineració utilitzada durant diversos segles. Les tombes, caracteritzades per fosses excavades al subsol que contenien les urnes amb les restes cremades i altres objectes d'ofrena, ofereixen una finestra al passat i ens permeten reconstruir els rituals funeraris d'aquestes comunitats. Van ser cobertes exteriorment amb una capa de pedres i, almenys en alguns casos, senyalitzades amb esteles.

La campanya d'excavació més recent, que va tenir lloc entre finals de 2023 i principis d'enguany, ha permès documentar set noves tombes. Aquestes estructures funeràries, sovint assenyalades amb esteles, ens parlen d'una societat amb creences i pràctiques ben definides.

Aquestes prospeccions, finançades per l'Ajuntament de l'Escala i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, són fruit d'una estreta col·laboració entre arqueòlegs i altres especialistes. Gràcies a la seva tasca, estem redescobrint un passat ric i complex que ens ajuda a entendre millor les arrels del nostre país.