La Revista Domenechiana analitza la relació entre Domènech i Montaner i el Monestir de Poblet

 


El mes de juliol 2024, el Centre d'Estudis Domènech i Montaner va publicar els dos volums de la Revista Domenechiana, 23-24 i 25-26, segons informa Maresme Medieval. En aquest dos volums es publiquen les actes del Congrés "Domènech i Montaner", que va tenir lloc entre el 25 d'abril i el 6 de maig de 2023, a Canet de Mar, a Barcelona i a Reus. 

Es va presentar també la comunicació "Domènech i Montaner i el monestir de Poblet. La transcendència d'una monografia pòstuma" , publicat a les pàgines 320-327 del segon volum. L'octubre de l'any 1926, el rei Alfons XIII va visitar el monestir de Poblet, que en aquells moments estava abandonat i saquejat. Per aquest motiu, l'any 1927, la Diputació Provincial de Barcelona va publicar una monografia escrita per Lluis Domènech i Montaner en caràcter pòstum. 

El volum editat, força complet tant a nivell de contingut com d'imatges i planimetria, va suposar un avanç important en el coneixement del monument, com a pas previ a la seva restauració. Aquesta comunicació presenta un seguiment de la recerca efectuada per l'arquitecte sobre l’edifici i l'impacte que va tenir en la seva obra, tant a nivell de l'estudi de l'heràldica, com en la proposta per dignificar les restes del comte-rei Jaume I amb el disseny d'un monument funerari.