Curs d'estiu del Museu Egipci 2024 - Noves tendències arqueològiques a la TT 209


La tomba tebana 209 (TT 209) es troba al vessant nord del wadi Hatasun, barranc que travessa Rasayla, nom local de l'Asasif Sud, Luxor, un sector molt poc explorat de la necròpolis de l'antiga Waset/Tebas. El seu estudi va ser l'objectiu inicial del Projecte dos zero nou, la Missió Arqueològica de la Universitat de La Laguna que hi centra les seves activitats de camp des del 2012 i en què hem desenvolupat deu campanyes arqueològiques. Conscients de les dificultats del jaciment mateix, els/les integrants de l'equip han donat gran importància des del primer moment a la metodologia acurada d'excavació, la documentació gràfica precisa d'estrats i troballes i la preparació del treball i la interpretació des de perspectives arqueològiques actuals.

A partir del 2018, la feina s'ha estès també a diversos punts d'El wadi. El propòsit d'aquesta ampliació del nostre camp d'estudi és comprendre la integració de la tomba –i les veïnes– en el seu entorn geogràfic i la seva relació amb una hipotètica processó religiosa que va poder circular a l'Antiguitat entre la necròpolis i algun santuari al peu de la muntanya.

En aquests anys, la Missió ha corregit la identitat del propietari. També la cronologia que se li atribuïa des dels primers visitants que van deixar testimoni escrit de la seva entrada al començament del segle XX. La TT 209 va ser construïda per a un alt funcionari d'origen nubi, anomenat Nisemro, que degué viure al començament de la dominació núbia d'Egipte, a finals del s. VIII ae, per la qual cosa aquesta tomba podria ser la més antiga documentada de la Dinastia XXV.

L´arquitectura del complex és molt original. A l'exterior aprofita l'emplaçament al vessant del wadi, que va ser tallat mitjançant tres terrasses per a la seva erecció. A la inferior es van aixecar els murs del pati i es va tallar una rampa acabada en graons, d'una amplada excepcional, com a entrada a les cambres subterrànies. A la terrassa central ia la superior s'alçava un edifici de culte a dues altures. L'estructura subterrània presenta una successió de sales a dos eixos; el principal, sud-nord, segueix la direcció marcada per la rampa d'accés i es va poder dedicar a l'enterrament del propietari. A la càmera hem trobat les evidències d'un ritual d'origen nubi. A l'eix lateral, que es dirigeix ​​cap a l'oest, i que va poder ser posterior, hem excavat la càmera en què va ser dipositat un altre individu d'origen ètnic idèntic. Nombrosos detalls de la tomba, tant constructius com decoratius, són a la base del desenvolupament de l'arquitectura monumental tebana durant el Període Tardío.

L'estratigrafia excavada al jaciment, composta pels dipòsits deixats per riuades entrades des del wadi així com els materials que s'hi troben, està permetent diverses anàlisis. Un dels més originals és el del règim de pluges a la regió durant Època Ptolemaica. També el ritual d'enterrament sota la dinastia nubia, així com a Època Persa i Ptolemaica, quan la tomba es va tornar a obrir per dipositar cossos momificats i rendir-los un servei funerari periòdic.

Curs d'estiu: Noves tendències arqueològiques a la TT 209

Miguel Ángel Molinero Polo
Karin Harzbecher Spezzia

Programa

Sessió 1. Dilluns 1 de juliol

El context històric i arquitectònic de la TT 209La dinastia XXV feliç
Els grans complexos funeraris tebans del Període Tardío

Sessió 2. Dimarts 2 de juliol

El projecte dos zero nou: mètode estratigràfic i arqueologia del paisatge.Mètode d'excavació al jaciment
El wadi Hatasun: pluges i riuades a la muntanya tebana, l'elecció de l'emplaçament per a la TT 209, la «calçada inacabada», la plataforma de toves i les pastilles de sílex

Sessió 3. Dimecres 3 de juliol

L'arqueologia de la identitatEvidències i anàlisi de la identitat nubia del propietari de la TT 209 i altres persones enterrades en aquesta.
L'estudi dels ushebtis i les empremtes dactilars deixades a la superfície.

Sessió 4. Dijous 4 de juliol

La biografia d'una tomba: dos mil set-cents anys de vida útil de la TT 209Construcció de la tomba, la seva ampliació, ús original i reutilització de les seves cambres, enfonsament de la superestructura, rebliment de les cambres subterrànies… Reobertura, buidatge parcial i nova vida per al jaciment.

Horari: de 18.00 a 21.00

Preu: 200€ | Membres Club: 150 € | Carnet Jove: 100 €