“Reus 1900. Festa Modernista” comptarà amb la participació de les entitats, els comerços i els veïns, en una festa de rigor històric que, coincidint amb el centenari de la mort de Lluís Domènech i Montaner, tindrà la figura de l’arquitecte com a punt de partida. Un centenar de recreadors entre la plaça del Mercadal i la Casa Navàs, i la implicació d’una cinquantena d’entitats i empreses locals, donaran vida a la festa.
Es tracta d’una festa de recreació històrica ideada i produïda per la Casa Navàs, amb el suport econòmic de l’Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona, i el patrocini de Vermuts Miró, el Grup Oliva Motor i Estrella Damm. La voluntat del projecte és iniciar aquest 2023 una celebració que es repeteixi cada any i que se centri en una figura o aspecte diferent del Modernisme.
Els eixos principals de l’esdeveniment seran la recreació històrica, les rutes i visites per conèixer el patrimoni modernista de Reus, tant arquitectònic com social, els espectacles ideats per a l’ocasió, i els tallers i la gastronomia del moment. Tot plegat també es complementarà amb desenes d’activitats relacionades amb la vida social i cultural de l’època per reflectir uns anys de contrastos, de creixement del catalanisme polític, d’explosió cultural i també de desigualtats socials, a cavall entre la burgesia i la classe treballadora.
L'eix central serà la plaça del Mercadal i la Casa Navàs, però també hi haurà presència en altres espais com l'Institut Pere Mata, la Casa Gasull, el Gaudí Centre o el Casal de les Dones. Per perseguir el màxim rigor històric s'ha comptat amb l'assessorament de l'historiador Joan Navais.
Descobrir el patrimoni de Domènech i Montaner
Enguany es commemora el centenari de la mort de l’arquitecte català Lluís Domènech i Montaner, clar representant del moviment que va embellir la ciutat amb les seves creacions i que va contribuir a situar Reus com la segona plaça modernista de Catalunya. Per això, la festa reivindicarà el seu patrimoni amb visites i activitats especials a tres dels edificis que va construir a la ciutat: la Casa Navàs, l’Institut Pere Mata i la Casa Gasull. A més, es resseguiran les passes de l’arquitecte protagonista amb rutes específiques, i espectacles, tallers i activitats infantils inspirats en la seva figura.
Així mateix, es podran recórrer altres espais modernistes de la ciutat com l’Estació Enològica amb la ‘Visita a la Casa del Vermut i el Vi’ o el Gaudí Centre amb l’estrena de diferents visites dinamitzades. Els amants de la literatura podran gaudir de la ‘Ruta literària del Grup Modernista de Reus’, de la mà de Còdol Educació; una oportunitat per conèixer el nucli d’escriptors i artistes que volien canviar la cultura catalana des de Reus. Tanmateix, pels que prefereixin la beguda més emblemàtica de la ciutat, es proposa la ruta específica ‘Vermut i cuina al Reus modernista’.
També hi haurà propostes pensades per als més petits. La ruta ‘MiniModernistes’ d’Ans Educació es dirigeix a infants de 3 a 6 anys que, acompanyats de les famílies, podran conèixer la vestimenta modernista. Altres neixen amb consciència social com la ruta ‘Sederes en femení’. En total, es podrà participar en una quinzena de visites i rutes patrimonials impulsades per diferents empreses de la ciutat i per l’Agència Reus Promoció.
La Casa Navàs pren vida
La Casa Navàs, com a impulsora de l’esdeveniment, també es convertirà en un punt clau d’aquest viatge en el temps. Aquells que la visitin descobriran alguns dels seus personatges més entranyables interactuant amb el públic, gràcies a la visita ‘Casa Navàs: La vida al descobert’.
El tràfec de les cuines, el complicat manteniment d’una gran casa modernista, els moments d’esbarjo dels senyors… Riquesa i pobresa, senyors i servents, una burgesia emergent i una vida política agitada són algunes de les situacions a les quals donaran vida una desena d’actors dirigits per Producciones Lucky & Luke. Aquest és un muntatge exclusiu, creat expressament per a l’ocasió, que només es podrà veure durant el dissabte i diumenge de la festa modernista. La visita inclou vermut i un fotògraf per immortalitzar l’experiència de tots aquells que vagin vestits d’època.
Benvingut de nou, amic Lluís!
Un altre dels plats forts de ‘Reus 1900. Festa Modernista’ serà l’estrena d’un espectacle teatral escrit especialment per la reusenca Rosa Pagès en homenatge a l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner i la seva relació amb la ciutat de Reus. Benvingut de nou, amic Lluís! se centra en l’amistat entre Domènech i Montaner i Pau Font de Rubinat, que va introduir l’arquitecte en els cercles de la burgesia reusenca. Tot plegat situat en una ciutat en plena transformació, envoltada d’aires de modernitat i amb conflictes socials al carrer.
El muntatge transcorrerà entre els balcons de la Casa Navàs, els del pis de sobre de la farmàcia Piqué i també a peu de plaça. Estarà protagonitzat per Gerard Domènech, Joan Manuel Brunet, Irene Benavent, Tuni Salvadó i Neus Ceballos. ‘Benvingut de nou, amic Lluís! és una producció executiva de la Casa Navàs dirigida per Producciones Lucky & Luke. L’espectacle es podrà veure a les 21 h i a les 22.30 h del dissabte 15 d’abril.
Aquest no és l’únic muntatge que s’estrena en el marc de la festa modernista. El Circ de les Musaranyes presenta l’espectacle circense ‘Domènech. Un geni humà’ a l’Institut Pere Mata el dissabte 15 a les 18.30 h. Per la seva banda, la Cia. Els Rentadors revisitarà el seu espectacle Els Rentadors dissabte al matí amb dos passis al Casal de les Dones. Els tres espectacles són gratuïts encara que cal inscripció prèvia.
Tornar al Reus del 1900
Durant tot el cap de setmana, més d’un centenar de recreadors es vestiran d’època i mostraran el dia a dia de les diferents classes socials. En aquest sentit, es podrà observar com la burgesia del moment vivia aficionada a les belles arts i passejava per la ciutat traient pit del seu patrimoni. Paral·lelament, es viurà el bullici del mercat a plaça amb venedors i artesans, diverses actuacions, una mostra de vehicles, així com les timbes de cartes de les tavernes. Una suma d’identitats que també confluïen amb l’inici de la revolta obrera. Per això, també hi haurà lloc per a la recreació de lluites obreres de l’època, a càrrec de l’Associació Mandrilia.
Un dels principals reclams serà la desfilada de lluïment que es durà a terme dissabte a la tarda i diumenge al matí. Una desfilada en la qual es podrà admirar com vestien i les diferències que hi havia entre l’alta burgesia, la burgesia, botiguers, cambrers, obrers, el servei domèstic i els treballadors del camp. De fet, una de les singularitats de la festa modernista és que està oberta a tothom. Per aquest motiu, l’organització fa una crida a la ciutadania a vestir-se com els protagonistes de l’època i formar part de la festa.
La tasca de recreació és possible gràcies a entitats com Bravium Teatre, la Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia, l’Orfeó Reusenc, TEBAC, l’Associació Mandrilia, el Mercat Central, els Amics del Cavall de Reus o els Xiquets de Reus.
Cal destacar, també, la implicació del sector comercial de la ciutat, ja que Unió de Botiguers i El Tomb de Reus promouran durant aquests dies concursos d’aparadors amb motius modernistes entre els seus associats.
Protocol de vestuari
Per participar en la recreació històrica s’ha elaborat un protocol de vestuari que marca els criteris dels vestits de l’època. Un document elaborat gràcies a l’assessorament de la modista experta en vestuari modernista Ana de la Cruz. La guia, que inclou tota la informació relacionada amb la indumentària modernista, està dividida per classes socials i oficis per tal de situar-se entre els anys 1888 i 1917 i no perdre el rigor històric. S’hi descriu el detall de les peces de roba, així com les sabates i els complements a dur en funció de l’estatus social.
Més enllà de la classe social que es vulgui recrear, cal tenir en compte que no es poden mostrar tatuatges, pírcings, joies actuals o maquillatges estridents i ungles pintades. En el cas de les dones, els cabells s’hauran de portar recollits. També és una eina pensada per orientar a tots els interessats a l’hora de comprar la indumentària o confeccionar-la.
Intervenció artística a la plaça del Mercadal
La interiorista Anna Pons i el responsable d’art de la Casa Navàs, Guillem Duran, seran els encarregats de dur a terme una intervenció artística per tal que la plaça del Mercadal viatgi més de cent anys enrere. Aquesta intervenció consistirà a eliminar de la via pública aquells elements propis del segle XXI i adaptar-los al Reus del 1900. Un esforç que cuidarà tots els detalls i ratificarà l’aposta pel rigor històric. La intervenció comptarà amb la col·laboració de l’Escola d’Art i Disseny de Reus de la Diputació de Tarragona gràcies al suport dels comerciants i veïns.
Tallers per a tots els gustos
La programació ofereix un conjunt d’activitats i tallers històrics que permetran posar en pràctica elements clau del Modernisme. La Casa Navàs n’acollirà quatre: un taller d’armes i un d’escriptura d’inicis del segle XIX, gràcies a un conveni de col·laboració amb les Jornades modernistes Els Pallaresos 1900; un de picapedrer, dirigit pel mestre picapedrer Joan Mateu i organitzat per la Cambra de Comerç de Reus; i un tast de vermut de Vermuts Miró.
Per als amants de les manualitats, el Gaudí Centre oferirà un taller de ceràmica i un de vitralls.
La gastronomia
A la celebració, tampoc no hi faltarà el toc gastronòmic. Diversos restaurants de la ciutat oferiran plats i menús d’època modernista. Una contribució que servirà per redescobrir la tradició local en el camp de la restauració, atès que l’any 1906 Reus ja comptava amb 10 cafès i 114 bars i tavernes.
Els establiments participants seran Cal Gallisà, Casa Coder, el restaurant El Círcol i el restaurant Vermuts Rofes. El Déu n’hi do, el Barri de les Arts (Flaps, Txaranga Cafè Teatre i Xivarri Tasca) i el Museu del Vermut també oferiran vermuts amb acompanyament modernista. A banda, el restaurant Cal Gallisà ha programat un tast d’absentes per al dissabte 15 a la tarda.
Col·laboració ciutadana de les entitats
Els establiments participants seran Cal Gallisà, Casa Coder, el restaurant El Círcol i el restaurant Vermuts Rofes. El Déu n’hi do, el Barri de les Arts (Flaps, Txaranga Cafè Teatre i Xivarri Tasca) i el Museu del Vermut també oferiran vermuts amb acompanyament modernista. A banda, el restaurant Cal Gallisà ha programat un tast d’absentes per al dissabte 15 a la tarda.
Col·laboració ciutadana de les entitats
La posada en marxa de ‘Reus 1900. Festa modernista’ és possible gràcies a la participació d’una cinquantena d’entitats i empreses de la ciutat que s’han fet seva la iniciativa. Algunes com Bravium Teatre, la Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia, TEBAC, l’Associació Mandrilia, els Amics del Cavall de Reus i els Xiquets de Reus, s’encarregaran de les recreacions històriques; d’altres com Ans Educació, Còdol Educació, La teva ruta o el Centre de Lectura faran rutes guiades; n’hi ha que s’encarregaran de la part gastronòmica; i també hi haurà activitats fruit de la col·laboració amb Vermuts Miró, el Grup Oliva, la Cambra de Comerç de Reus o les Jornades modernistes Els Pallaresos 1900.
Alhora, la primera festa de recreació històrica del Modernisme a Reus vol servir de precedent per incentivar la connexió entre els diferents certàmens d’aquest tipus a Catalunya. Per això, la participació en alguns dels tallers per part de les Jornades modernistes Els Pallaresos 1900 és un primer pas per establir aquest tipus de sinergies.
Un cartell basat en l’obra de Gaspar Camps
La primera edició de la festa modernista de Reus té un cartell basat en una il·lustració del pintor igualadí Gaspar Camps. Conegut com un dels referents del cartellisme simbòlic i autor de publicitat de l’època editada a Reus, la carta de presentació de ‘Reus 1900. Festa Modernista’ mostra una dona que evoca el concepte de bellesa. El disseny del cartell ha anat a càrrec de la dissenyadora reusenca Elisabeth Tort.
Informació i venda d’entrades
Tota la programació de ‘Reus 1900. Festa modernista’ es podrà consultar a través del web www.reus1900.cat; un espai en el qual es detallarà el conjunt d’activitats programades. Així mateix, també s’hi podrà trobar el ‘Protocol de vestuari’ que s’ha definit per a la celebració.
La festa també es podrà seguir a través d’Instagram amb l’usuari @festaReus1900. Les entrades de les diverses activitats es posaran a la venda el divendres 31 de març a través del mateix portal web.
Segueix-nos a: