"Empremtes del passat" busca apropar la història de Tarragona que s’amaga dins dels establiments comercials de la part antiga de la ciutat als mateixos tarragonins i tarragonines i als visitants. Formen també part de les Empremtes del passat diversos equipaments del Museu d’Història de Tarragona que ajudaran a donar context i a ampliar allò que s’hagi vist.
Cada establiment comercial que forma part de la ruta té un codi QR a la façana, que dona accés al web del Museu d’Història i que conté un breu text informatiu del lloc on està situat el visitant, quins establiments hi ha a prop i informació addicional del context històric, així com també imatges. Aquest projecte s’ha encarregat al museòleg Aleix Rovira.
Edificis històrics
A banda de les Empremtes, també s’estan instal·lant 28 plaques als edificis amb interès històric. Aquests dos projectes s’han dut a terme amb el consens, si es el cas d’un privat, del propietari de l’edifici. Aquestes plaques contenen el nom de l’edifici i una petita explicació en 4 idiomes. Majoritàriament son edificis ja senyalitzats però que s’ha revisat la informació històrica i s’han adequat a la nova imatge. Aquestes plaques formen part del procés de musealitzar la ciutat que se suma a la transformació que proposa el Museu d’Història junt amb la conselleria de Patrimoni.
Antiga Audiència, una porta al món romà
Un dels espais més visitats pels turistes és la maqueta romana i la seu que l’acull que, a hores d’ara, és l’Antiga Audiència. Davant la necessitat de fer també més entenedor aquest equipament i la Torre dels Advocats, on hi ha la maqueta, aquest mes de gener s’ha dut a terme una petita intervenció enderrocant un envà d’època contemporània que separava el vestíbul de l’edifici amb la Torre i que conté una de les escalinates romanes millors conservades del món i que fins ara només es podien veure des del carrer dels Ferrers, després de la seva restauració l’any 2021.
Des del vestíbul de l’Antiga Audiència ara s’observa perfectament el sentit i la importància d’aquesta escalinata i la impressionant porta romana que dona accés i com, una vegada més, “convivim amb el passat i l’hem de donar a conèixer més i millor”, ha finalitzat Pinedo.
Localitzacions de les ‘Empremtes del passat’
· Passeig Arqueològic: recorregut arran de la muralla romana que transcorre sobre les fortificacions d’època moderna. Conté un espai museïtzat sobre la ciutat a tombant dels segles XVII i XIX.
· El Pallol: antic convent i beateri medievals construïts aprofitant part de l’estructura de la plaça de representació del fòrum provincial romana. Acollirà la maqueta de Tàrraco i el vídeo mapping per donar la benvinguda a la ciutat.
· Osteria del lab: Restaurant amb restes arqueològiques pertanyents a la plaça de representació del fòrum provincial i amb un entramat d’arcs gòtics i murs medievals.
· Casa Castellarnau: casa museu de mitjans del segle xviii amb restes d’edificis medievals anteriors als baixos, i trams del mur de tancament de la plaça de representació del fòrum provincial.
· Entrecopes: restaurant ubicat als baixos d’un edifici singular del segle XIX i amb un tram del mur de tancament de la plaça de representació del fòrum provincial, reaprofitat durant el segle XII com a muralla.
· Els Arcs: restaurant amb un entramat singular d’arcs gòtics amb un molt bon estat de conservació. Conté també un pou de glaç o nevera.
· Fòrum: restaurant amb importants restes arqueològiques d’una de les voltes del circ i de la façana meridional del recinte del circ.
· Cappuccino: restaurant amb importants restes arqueològiques de dues voltes del circ.
· La Caixa: oficina bancària que ocupa l’espai complet d’una de les antigues voltes del circ.
· Seasons: restaurant amb un tram de la galeria que unia la plaça de representació del fòrum provincial i el recinte de culte molt ben conservat.
· Casa Balcells: restaurant que es troba parcialment en un palau medieval i majoritàriament en un afegit construït en època moderna. Conté restes d’època medieval i romana en el subsol de l’edifici.
· Racó de l’Abat: restaurant amb un espai medieval destacat als baixos d’un edifici amb importants reformes d’època moderna.
· El Pulvinar: restaurant amb restes arqueològiques de la tribuna del circ i de les voltes que n’aguantaven l’estructura.
· Personal: joieria ubicada en un local on és visible l’origen i construccions medievals de l’espai.
· Sports Catedral: botiga de materials d’esport amb trams al subsol de l’escalinata monumental que unia la plaça de representació del fòrum provincial i el recinte de culte.
· Antic Ajuntament: edifici d’origen medieval amb diverses reformes integrals de l’estructura en l’edat moderna. Va ser la seu del Consell de la Ciutat, i posteriorment de l’Ajuntament, des del segle XV fins a mitjans del segle XIX.
· El Cau: sala de festes que ocupa dues de les voltes sota de la tribuna o pulvinar del circ.
· Antiga Casa Corderet: cereria i botiga de records considerada com la botiga més antiga de Catalunya. Destaca per conservar els aparadors i mobiliari originals.
· Pretori-Circ: part del recinte del circ i de la plaça de representació del fòrum provincial, posteriorment convertit en castell, quarter i presó.
· El Galliner de l’Antiquari: restaurant amb importants restes arqueològiques del mur de tancament de la plaça de representació del fòrum provincial, situat als baixos d’un palau d’època moderna.
· Palau del Baró: restaurant situat en la planta noble d’un palau d’època moderna.
· Casa Canals: casa museu de principis del segle xix construïda aprofitant la muralla romana.
Segueix-nos a: