L’Ajuntament de Molins de Rei compra l'ermita romànica de Sant Pere de Romaní



L’Ajuntament signa el compromís de compravenda del conjunt patrimonial de Sant Pere de Romaní i el terreny adjacent amb la intenció de convertir-lo en un espai d’interpretació i divulgació cultural

L’Ajuntament de Molins de Rei comprarà el conjunt patrimonial de Sant Pere de Romaní – format per l’ermita i la torre- i el terreny adjacent amb l’objectiu de restaurar-lo. L’immoble era de propietat privada i aquesta situació jurídica dificultava la intervenció municipal per fer el manteniment i les restauracions necessàries. La intenció del consistori és convertir-lo en un espai d’interpretació i divulgació cultural, en concret de l’època de l’art romànic en el territori del municipi de Molins de Rei. És per això que, aquest matí, s’ha signat un document de compromís de compravenda amb les propietàries de la finca “Can Capellans”, on s’ubica l’ermita de Sant Pere de Romaní; la compra s’ha valorat en un preu de 35.000 €. Tal com ha explicat el regidor de Patrimoni, Miguel Zaragoza, “feia anys que perseguíem aquest objectiu, convertir el conjunt de Sant Pere de Romaní en propietat municipal, per poder intervenir i conservar el patrimoni de la nostra vila”.

Cal destacar que el conjunt està inclòs en l’Inventari del Patrimoni Cultural Immoble –considerat Bé cultural d’interès nacional (BCIN)-. L’ermita romànica està documentada en el segle XI i al seu voltant s’han trobat restes de material arqueològic d’època romana, medieval i moderna. Pel que fa a la torre de guaita, la seva construcció data del segle xvi i va ser escollida i adaptada per muntar una estació de telegrafia òptica – representa un dels pocs elements arquitectònics que s’han conservat d’aquest antic sistema de comunicació-. En aquest sentit, es tracta d’un be patrimonial arrelat a la memòria col·lectiva de la població de Molins de Rei, tant per la seva significació cultural i històrica com per la seva visibilitat en el perfil del paisatge de la Serra de Collserola – es troba emplaçat dalt d’un turó, convertint-se en un mirador sobre el riu Llobregat- . “Aquest conjunt és part dels orígens de la nostra vila I el que volem fer és recuperar el patrimony i la història del municipi i entregar-lo a la ciutadania”, ha assegurat l’alcalde, Xavi Paz.

En el conjunt patrimonial s’han portat a terme diferents intervencions, com per exemple la restauració de l’any 1956 i la de l’any 1987-89, quan per mitjà d’una escola taller es va fer una nova intervenció en el conjunt. L’any 2017 també es va fer una intervenció de manteniment, la qual consistí en la col·locació de reixes per tancar l’edifici, neteja de les herbes que hi havia a la teulada i reparació d’una part de la teulada per evitar les filtracions d’aigua de la pluja. Les propietàries de la finca, la Sra. Mª Rosa Fenollosa Melchor i Sra. Emiliana Fenollosa, han agraït la voluntat de l’Ajuntament de comprar el conjunt i han assegurat que “d’ara endavant quedarà més protegit i millor conservat”.